Historien bag Slotsgade 13-15 – Nordstens Hus

I hjertet af Hillerød, hvor historie og arkitektur smelter sammen, finder vi Slotsgade 13-15, bedre kendt som Nordstens Hus. Dette historiske sted bærer på sin facade en fortælling om en bemærkelsesværdig familie og deres utrættelige stræben efter perfektion. Familien Nordsten, arkitekterne af denne smukke ejendom, udstrålede dedikation til kvalitet i alt, hvad de berørte.
Men Nordstens Hus er mere end blot en bygning; det er et levende monument over Hillerøds industrielle og arkitektoniske fortid. For dybt forankret i Slotsgade 13-15’s vægge er historien om P. Nordsten, Hillerød Jernstøberi & Maskinfabrik, og den internationale anerkendelse, de opnåede.
I denne beskrivelse vil vi dykke ned i historien bag Slotsgade 13-15, udforske de arkitektoniske detaljer, der har bevaret tidens ånd, og dele indsigt i, hvordan vi ærer og bevarer denne uvurderlige kulturarv. Velkommen til Nordstens Hus, hvor historie og nutid forenes i en tidløs fortælling om dedikation og skønhed.

En stolt familietradition

Slotsgade 13-15, bedre kendt som Nordstens Hus, bærer på sin facade historien om en bemærkelsesværdig og driftig familie. Familien Nordsten, der opførte denne ejendom, var kendt for deres dedikation til kvalitet og detaljer. De gjorde ikke noget halvt, og denne sans for detaljer skinnede igennem i hvert aspekt af deres liv.

De skiftende facader af Slotsgade 15 fra før år 1901 og frem til år 2022

En legendarisk arv

Familien Nordsten boede i Slotsgadehuset, og i tillæg hertil opførte de flere tilstødende bygninger. En af de mest bemærkelsesværdige var P. Nordsten, Hillerød Jernstøberi & Maskinfabrik, grundlagt i 1877 i Hillerød. Dette jernstøberi og maskinfabrik voksede gennem årene til at blive Danmarks største landbrugsmaskinfabrik, og deres produkter fandt vej til alle hjørner af verden. Nordstens opnåede endda den prestigefyldte Grand Prix ved verdensudstillingerne i Paris i 1937 og i Bruxelles i 1910 og 1935.
Mærket fra denne bemærkelsesværdige familie og deres fabrik lever stadig videre i Hillerød, hvor flere gader og stræder bærer fabrikkens og familiens navn. Ikke mindst kulturhuset Støberihallen, som er oprettet i den gamle støberihal, vidner om den indflydelse og betydning, Nordsten-familien havde på lokalsamfundet.

Nordsten var Nordeuropas største producent af såmaskiner. Virksomheden dækkede et areal på over 30.000 m2 i Hillerød centrum, og kapaciteten svarede til en beskæftigelse af ca. 300 medarbejdere. 

Historisk skønhed

Slotsgade 15 blev oprindeligt opført i 1887 i en historisk stilart, og det bestod af to fulde etager samt en tagetage, der senere blev ombygget til en fuld etage, og tagkonstruktionen blev tilpasset. Facaden på Slotsgade 15 er en mindre detaljeret, men stadig smuk, udgave af den underliggende første sal. Fotos fra omkring år 1900 viser, at bygningen grundlæggende er uformet som den er i dag.
Slotsgade 13 blev tilføjet i 1901 i en mere nationalromantisk stilart, sandsynligvis tegnet af arkitekt Vilhelm Holck. Denne periode, også kendt som “stukperioden” eller “klunketiden,” markerede en æra, hvor arkitekturen skiftede fra den klassiske stil og begyndte at lade sig inspirere af internationale strømninger.

En tidsalder i facader

I denne tidsperiode var det almindeligt at bruge bygninger og facader til at skabe stemning og indtryk. Teatralske bemalinger blev brugt til at skabe illusioner og referencer til den græske og italienske oldtid, samt deres gyldne æra i arkitekturen. Slotsgade 15 er et pragteksempel på dette, og det inkluderer endda støbejernssøjler i stueetagen, hvilket vidner om industrialiseringens indtog i midten af 1880’erne.

Bevaring af enestående historie

Gamle huse har sjæl og skævheder, og de bærer på historien fra en svunden tid. Slotsgade 13-15 er en del af vores fælles kulturarv, og det er vores ansvar at bevare og ære denne arv. Vi er stolte over at være ejere af Nordstens Hus og forpligter os til bæredygtig brug af ejendommens bygningsmaterialer og nænsom restaurering. På den måde skriver vi med stolthed og ydmyghed videre på den historie, der også er vores fælles kulturarv, og som fortæller om Familien Nordstens dygtighed og dedikation.