Slotsgade 13-15: En fortælling om genbrug og bevarelse
Slotsgade 13-15, kendt som Nordstens Hus, er et ægte ikon i Hillerød. Det er mere end blot en bygning; det er også en tidskapsel og en skattekiste af historie. Vores vision for dette sted er at give ejendommens byninger nyt liv, samtidig med at vi bevarer og synliggør ejendommens betydende funktion for en af Hillerøds største arbejdspladser fra ca. år 1910 og årtier frem fra. Lad os dykke ned i detaljerne om, hvordan vi gennemfører denne bemærkelsesværdige transformation.
Genbrug af mursten, bjælker og søjler
Renoveringen begyndte med at bevare så mange af de originale materialer som muligt. Mursten, bjælker og søjler, der havde været en del af bygningen i over 100 år, er nøje undersøgt og restaureret. Disse materialer er ikke kun en del af ejendommens historie, men de udgør også en vigtig del af dens karakter og autenticitet.
Gadefacaden fortalte os alt
Da facaden blev afrenset for ny malerbehandling dukkede farver frem som vi trods gennemgang af et hav af historiske fotos ikke kunne genkende. Nationalmuseet har hjulpet os med afdækning af de originale farver og anvendte malingstyper. Vi har nu genskabt Nordstens originale facade som Nordsten ønskede skulle vise udsyn og formåen. Nationalmuseet hjælper os nu med farveafdækning af ejendommens portløb som vi også ønsker at genskabe.
Genskabelse af vindues- og døråbninger
En stor opgave i at fremavle bygningernes oprindelige funktion har været at genskabe vindues- og døråbninger i bygningen. Dette er blevet udført med omhyggelig opmærksomhed på de oprindelige placeringer, dimensioner, stik mv. så bygningen kunne bevare sit arkitektoniske udtryk og karakter. Det har været en proces som har genskabt bygningernes integritet og skabt mulighed for liv i alle hjørner og på alle etagearealer som i gamle dage.
Renovering af 50 gamle vinduer
En afgørende del af Slotsgade 13-15’s charme er de gamle vinduer, der har været en del af bygningen gennem årtier. Vinduerne er af sundt kernetræ og er omhyggeligt blevet renoveret så æstetik er bevaret og funktionalitet genskabt. Mere end 50 vinduer er gennemgået, slebet, udskiftet lister, malet mv.
Genbrug af gamle gulvbrædder og skæve gulve
En af de mest spændende aspekter af renoveringen har været beslutningen om at genbrug alle de originale gulvbrædder, der havde været en del af bygningen i over 100 år. Hvor etagedæk til små loftrum er nedtaget, hvor der er etableret nye toiletter med tilhørende tidsvarende gulv mm. er de originale gamle gulvbrædder taget op og lagt hvor tidens gang har haft lagt kønsløse moderne klikgulve. Efter utallige timer med omhyggeligt arbejde er så godt som alle de gamle brædder blevet klar til at blive slebet og olieret. De vil bidrage til at give husets dets unikke karakter og historie. Gulvene bliver ikke rettet op, hvilket bevarer dets skævheder og autenticitet, og er en vigtig del af bygningens charme.
En fortsat forpligtelse til bevarelse og skabe smukke rum
Gennem hele renoveringsprocessen var vores mål ikke været at forny bygningen, men at genskabe de arkitektoniske ambitioner hvor de med tiden er blevet tydeligt ødelagt, og synliggøre historien i bygningerne, som er opført ad mange omgange, ved at genbruge de mange forskellige mursten, bjælker, og hvert et muligt gulvbræt som en påmindelse om den rige historie, der findes i hver detalje af Nordstens Hus.